Çevrimiçi Söyleşi
29,9 km Söyleşileri “Balıkların İstanbul’u” ve “Deniz Küstü”
29 Mayıs 2021 / 18:00
Istanbul Unbound: Environmental Approaches to the City (Bendine Sığmayan İstanbul: Kente Çevresel Yaklaşımlar), konferans kapsamında düzenlenen 29,9 km başlıklı video programının etkinlikleri, iki farklı videonun söyleşileriyle devam ediyor. Etkinliğin ilk bölümünde Slow Food hareketinin lüfer peşinde verdiği mücadele ekseninde, "Balıkların İstanbul’u, Bakaliaros" videosunda Ali ve Yüksel Kaptan'ın ağzından dinlediğimiz balıkların geçmişi ve geleceği konuşulacak.
Etkinliğin ikinci bölümünde ise İstanbul’un Beykoz semtine, insan ve insan olmayan bütün sakinlerini bir arada düşünerek çevreci bir bakıştan yaklaşan “Deniz Küstü: Beykoz’da Solastalji ve Ekolojik Keder” videosunun içerdiği kavramlara odaklanılacak. Antroposen çağında çevresel tetiklenen kaygıya anlam vermeyi amaçlayan yeni bir kavram olan solastalji, zihnimizdeki ilk çağrışımı yurt, sıla özlemi veya geçmişte kalmış olana duyulan sevgi, hasret gibi anlamlar olan ve eve dönüşü işaret eden nostalji kavramının aksine insanın kendisini tam da evindeyken yersiz yurtsuz hissetmesine yöneliktir.
Videoları Pera Müzesi Youtube kanalından izleyebilirsiniz:
Balıkların İstanbul’u, Bakaliaros
Deniz Küstü: Beykoz’da Solastalji ve Ekolojik Keder
Program
18.00 “Balıkların İstanbul’u, Bakaliaros”
Ayşenur Arslanoğlu, Özden Demir, Mert H. Atalay
18:45 “Deniz Küstü: Beykoz’da Solastalji ve Ekolojik Keder”
Deniz Gündoğan İbrişim, Aysim Türkmen, Serhan Erkol
Ayşenur Arslanoğlu, 1983 yılında İstanbul’da doğdu, Marmara İktisat Fakültesi’ni bitirdi, Kalkınma İktisadı Yüksek Lisansı’nı rafta bir teziyle bıraktı. Defne Koryürek liderliğinde Fikir Sahibi Damaklar’ın ‘’İstanbul Lüfer’e hasret kalmasın!’’ kampanyasına başladıkları basın toplantısına katıldığı gün Lüfer Koruma Timi, Slow Fish buluşmaları, Lüfer Bayramları’na uzanacak gönüllülüğü başladı. Halen Terzihane’yle zanaate ve gönüllüsü olduğu Slow Food hareketinin de parçası Fikir Sahibi Damaklar grubundan sorumlu kişi olarak yaşadığı coğrafyaya bakmaya devam etmektedir.
Özden Demir, mimar ve sanatçı. Mekân ve bellek temaları üzerine metin odaklı film, enstalasyon işleri üretiyor.
Mert H. Atalay, makine mühendisliği kökenli senaryo yazarı. Film ve dizi senaristliği yapıyor.
Deniz Gündoğan İbrişim, İstanbul Üniversitesi ve Central European University'den toplumsal cinsiyet çalışmaları alanında yüksek lisans derecelerini aldı. Fulbright bursuyla gittiği Washington University'de karşılaştırmalı edebiyat alanında Çağdaş Anglofon ve Türkçe edebiyatta şiddet, travma ve hayatta kalma temsilleri üzerine yazdığı tezle doktorasını tamamladı. Araştırma ve ilgi alanları arasında dünya edebiyatı, postkolonyal roman, travma ve bellek çalışmaları, posthümanizm ve çevreci beşeri bilimler bulunmaktadır. İbrişim’in makale, yazı ve çevirileri birçok dergi
ve derleme kitapta yayımlandı. Sema Kaygusuz ile birlikte hazırladıkları Gaflet: Modern Türkçe Edebiyatın Cinsiyetçi Sinir Uçları kitabı 2019’da Metis Yayınları’ndan çıktı. Gündoğan İbrişim UFUK 2020 programı kapsamında kazandığı Marie Skłodowska Curie Bireysel Araştırma Bursu ile Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nde (SU Gender) Marie Curie öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Aysim Türkmen, on beş yıldır İstanbul hakkında kurgu ve belgesel filmler yapıyor. Açık Radyo'da küresel kentlerin siyaseti ve kültürünü konu alan bir radyo programı olan Metropolitika'nın yapımcılığını ve sunuculuğunu yürütüyor. 2006–2015 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde şehir antropolojisi dersleri verdi. Filmperest Senaryo Geliştirme Grubu'nun kurucularından biridir. Alish adında yedi yaşında bir oğlu var. Halen uzun metrajlı filmi PEEKABOO üzerinde çalışıyor.
Serhan Erkol, saksafon sanatçısı, multi-enstrümantalist, besteci, aranjör. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Müzik Eğitim Fakültesi’nde başladığı lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde tamamlamıştır (2000). Fulbright Bursu ileBoston'daki New England Conservatory of Music'te okumak üzere Amerika'ya gitmiş ve Contemporary Improvisationprogramında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ricky Ford, Ran Blake, George Garzone gibi birçok müzisyenle çalışmıştır. Öne çıkan etkinlikler arasında Ricky Ford Orchestra, Lawrence “Butch” Morris Ensemble, TRT İstanbul Caz Orkestrası, İstanbul Superband, CRR Bigband, Kolektif İstanbul, Ediz Hafızoğlu "Nazdrave" bulunmaktadır. Ceylan Ertem, Pinhani gibi grup ve sanatçılarla turlar, performans ve kayıtlarda yer almıştır. İki solo albümü vardır: Motel ATM (Lin Records, 2017), Melting Pot (Lin Records, 2019). Müzik hayatına İstanbul'da devam etmektedir.
Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek etkinliğin dili Türkçedir. Katılım için rezervasyon gereklidir.